Luhačovice

Luhačovice - místo, kde se snoubí krásná příroda a typická architektura. Lázně Luhačovice se nachází v jihovýchodní části Moravy, na rozhraní Valašska a Moravského Slovácka v okrese Zlín. Celá lokalita se nazývá Luhačovické Zálesí a patří do Chráněné krajinné oblasti Bílých Karpat. Město leží v nadmořské výšce 250 m a je obklopeno Vizovickými vrchy. Lázně Luhačovice jsou čtvrté největší lázně České republiky a nejnavštěvovanější lázně Moravy.

NAŠE TIPY NA VÝLETY

Přehrada pOZLOVICE

Přehrada Pozlovice

Přehrada v blízkých Pozlovicích byla původně postavena z důvodu ochrany lázeňského města Luhačovice před povodněmi. Postupně se stala cílem častých procházek, odpočinkovou a klidovou zónou. S Luhačovicemi je rekreační oblast Luhačovické přehrady propojena pěší stezkou Jurkovičova alej, podél které jsou vybudována odpočívadla, sportoviště a občerstvení.

Okolí přehrady má ideální podmínky pro aktivní rekreaci obyvatel a lázeňských hostů. Je vhodné pro pěší výlety, cykloturistiku, in-line bruslení, rybaření, koupání, relax a další zábavu. Hlavní předností areálu Luhačovické přehrady je především příjemné a klidné přírodní prostředí. Tento areál leží na okraji krajinné oblasti Bílé Karpaty.


Cykloturistika

Cykloturistika

Cykloturistika patří v poslední době jednoznačně k nejoblíbenějším způsobům aktivního pobytu v přírodě. V okolí Luhačovic najdou příhodný terén jak aktivní sportovci, tak rodiny s dětmi či senioři. Je možné objevovat poutní místa, lidovou architekturu i krajinné scenérie. Terén je mírně zvlněný, má ráz ploché vrchoviny prořezané údolíčky s vesnicemi. Převažují pole, louky a drobné lesíky, krajina je otevřená a za dobré dohlednosti se odtud otevírají daleké výhledy.


Historie Luhačovic

Historie Luhačovic - fotoHistorii Luhačovic jakožto lázeňského místa můžeme datovat na konec 16. století, kdy se na Moravě začal zabydlovat rod Serényi, konkrétně Pavel Serényi. A právě jeho syn Ondřej dal stočit vodu vyvěrající ze země, tehdy nazývanou Slanice (dnešní Amandka) a poslal ji na rozbor do Brna. Lékaři pak přiřadili této vodě řadu léčivých vlastností.

Druhým pramenem se stal pramen Hlavní (dnešní Vincentka) a následně se začali v lázních Luhačovice objevovat první lázenští hosté. Hlavním iniciátorem přeměny Luhačovic v lázeňské město se pak stal vnuk Ondřeje - Vincenc Serényi podle něj byl pojmenován nejznámější pramen v Luhačovicích. Na jeho popud se začali budovat lázeňské domy, hostince či lázeňské parky. Právem je Vincenc Serényi považován za zakladatele lázní Luhačovice.

Novodobá historie lázní Luhačovice se začíná psát roku 1900, kdy do lázní přijíždí brněnský lékař MUDr. František Veselý a kupuje od tehdejšího majitele potomka rodu Serényi Otty lázně Luhačovice a zakládá akciovou společnost. Při budování lázní si Dr. Veselý bere na pomoc své přátele spisovatele Viléma a Aloise Mrštíkovi, Josefa Merhauta, malíře Jožo Úprku a především architekta Dušana Jurkoviče.