Přírodní minerální prameny

Na území lázní Luhačovice vyvěrá 16 minerálních pramenů, 7 pramenů se využívá k pitné kúře a 9 pramenů k balneologickým účelům.

Lázeňské hotely MIRAMARE vlastní 2 léčebné prameny - Jaroslava a pramen sv. Josefa.

Složení minerálních pramenů

Na území Luhačovic vyvěrají přírodní minerální vody hydrogen-uhličitanochlorido-sodného typu s vysokou proplyněností, danou bohatstvím volného oxidu uhličitého.
Z aniontů obsahují z 99% hydrogen-uhličitany a chloridy, z kationtů 80 - 90% tvoří sodík, dále draslík a vápník. Některé z těchto léčivých vod obsahují ve větší míře jod, jiné brom, fluor, železo, lithium a baryum, všechny pak kyselinu boritou a křemičitou. Objevují se v nich i četné stopové prvky. Jedná se o vody alkalické. Všechny jsou studené, jejich teplota u vývěru je 10 - 15 °C.

Léčebné využití pramenů

Nejstarším druhem léčebného použití minerálních vod je pitná kúra, která spolu s inhalacemi tvoří základ lázeňské léčby v lázních Luhačovice. K pitné léčbě, inhalacím, ke kloktání a proplachům nosu se používá 5 minerálních pramenů - Vincentka, Aloiska, Ottovka, pramen Dr. Šťastného a nejnovější pramen Sv. Josefa. Zbylé minerální prameny se využívají k léčebným koupelím.

POPIS minerálníCH pramenŮ

Léčebný pramen Vincentka

Vincentka je nejznámějším luhačovickým pramenem. Plní se i do lahví. Využívá se k pitné kúře, inhalacím, kloktání a proplachům nosu, zejména u nemocí horních a dolních dýchacích cest. Jedná se o hypotonickou, středně mineralizovanou minerální vodu se zvýšeným obsahem lithia, barya, fluoridů a kyseliny borité.

Léčebný pramen Aloiska

Patří k nejstarším luhačovickým pramenům. Užívá se hlavně k pitné kúře, především u nemocí trávicích cest a při cukrovce, je možné ji použít i k inhalacím u nemocí dýchacích cest. Jde o minerální vodu se zvýšeným obsahem jodu, železa, kyseliny borité a některých stopových prvků.

Léčebný pramen Ottovka

Používá se k pitné kúře zejména u nemocí ledvin a vysokého tlaku - hypertenze. Jde rovněž o minerální vodu se zvýšeným obsahem jodu, železa, kyseliny borité a některých stopových prvků, se sníženým obsahem soli.

Léčebný pramen sv. Josefa

VLASTNÍ LÉČEBNÝ PRAMEN

Používá se k pitné léčbě a uhličitým koupelím u nemocí trávicího ústrojí a vysokého tlaku - hypertenze. Ke koupelím se mísí v poměru 2:1 s pramenem Jaroslava. Je to silně mineralizovaná, hypotonická přírodní voda s vysokým obsahem kyseliny borité, se sníženým obsahem soli.

Léčebný pramen Jaroslava

VLASTNÍ LÉČEBNÝ PRAMEN

Tento pramen je nejmladším luhačovickým pramenem, užívá se k uhličitým a přísadovým koupelím v lázeňských hotelech MIRAMARE, společně s Pramenem sv. Josefa. Jde o silně mineralizovanou, hypertonickou přírodní vodu se zvýšeným obsahem jodu, bromidů a kyseliny borité, která má příznivé účinky na širokou škálu onemocnění.

Přírodní rašelinové zábaly

Peloid dovážený z Třeboně je indikován na bolestivé stavy páteře, kloubů, stavů po operacích a Bechtěrevovu chorobu. Rašelina zahřátá na 42 st. Celsia šetrně, ale velmi intenzivně předává teplo organizmu.

Nabídka procedur

Vyzkoušejte blahodárné účinky přírodních léčivých pramenů na vlastní kůži. Vyberte si z široké nabídky koupelí, inhalací, zábalů nebo masáží. Ukaž nabídku procedur