Rehabilitace s VR medical

Jak jdou rehabilitační služby a VR medical dohromady? Jedná se o inovativní službu, která našim pacientům umožňuje vstoupit do jiného světa za pomocí vizuálně-prostorové simulace. Světa, ve kterém zapomínají na své zdravotní omezení, skvěle se baví a absolvují rehabilitaci tak trochu jinak.

 

Na rehabilitacích s VR medical je vše bezpečné. Jedná se totiž o certifikovaný zdravotnický prostředek, který si u nás mohou pacienti vyzkoušet v rámci unikátního skupinového cvičení, a to hned ve dvou destinacích - v Mariánských lázních a v lázeňském hotelu MIRAMARE v Luhačovicích. 

 

Rehabilitace je tím pádem posunuta o úroveň výše díky kombinaci lidského doteku a moderní technologie, což podporuje neuroplasticitu a obnovu motorických funkcí po úrazu, operacích nebo onemocnění. Cílí na obnovu rozsahu pohybu v kloubech, svalovou sílu, fyzickou kondici a trénuje hrubou i jemnou motoriku. 

Hlavní výhody cvičení s VR medical: 

  • pomoc při léčbě (nejen) pohybových diagnóz
  • překonávání pohybových bariér díky rozptýlení od bolesti
  • lepší interakce mezi klientem a terapeutem
  • zkvalitnění rehabilitační péče
  • systematické měření pokroku pacienta
  • jednoduché, zábavné a bezbolestné
  • vhodné pro lidi každého věku

Jak probíhá rehabilitace s VR?

Terapeut se domluví s pacientem na nastavení vhodného programu podle cílů terapie na základě jeho motorických a kognitivních schopností. Zaměření i úroveň tréninku se tedy liší a možnosti jsou pestré. V současné době nabízíme okolo 40 aplikací, které se zaměřují na hrubou i jemnou motoriku, aktivizaci, pain management, kondici, kognici, rovnováhu, běžné denní činnosti. 

 

Poté si pacient nasadí brýle a fyzioterapeut spustí program na tabletu z hlavních modulů - Fyzioterapie, Ergoterapie a Aktivizace. Délka terapie činí 20 min. v rámci skupinové terapie (4 pacienti s headsety) a v jejím průběhu se měří výsledky pacienta, které je následně možné porovnávat, což přináší vysoký motivační efekt.

 

Rehabilitaci je také možné ztížit tréninkem rovnováhy za použití balančních pomůcek či kognitivním tréninkem.

Zkušenosti pacientů

“Cvičení bylo velmi zábavné, hravé a člověk se u toho i zapotil. Takže bych to shrnula velmi pozitivně. Vždycky jsem se na to těšila. Nejvíc mě překvapila realita v brýlích, protože jsem se s ní nikdy nesetkala.” - účastnice fyzioterapie s VR

 

“Byla jsem překvapená, jak to všechno funguje, protože jsem se osobně s virtuální realitou nikdy nesetkala, jenom v televizi nebo jsem slyšela, jak se provádí tady to cvičení a je to zajímavé, protože ta forma cvičení je úplně jiná než když vám někdo říká, co máte cvičit. Takhle to máte vlastně úplně jinak. Je to zábavný a myslím si, že spousta pacientů nebo lidí, kteří takhle cvičí si vůbec neuvědomují, že cvičí.” - účastnice fyzioterapie s VR

Účast přes zdravotní pojišťovnu

Za rehabilitace s využitím virtuální reality neplatíte nic navíc. Přihlásit se můžete přes pojišťovnu v rámci doporučených fyzioterapií od svého obvodního lékaře.